Computer GK Questions and Answers related to Computer and IT which are very important and useful for all types of competitive exams. Collection of Computer GK Questions asked in all types of competitive exams like SSC, IBPS Clerk, IBPS PO, RBI, TET, CTET, UPSC etc.

Computer GK Questions and Answers
Computer GK Questions and Answers

Computer General Knowledge | Computer GK Questions | computer gk

Q1. Who is the inventor of computer?
[A] Von Neumann
[B] JS Kilby
[C] Charles Babbage
[D] None of These

Correct Answer: C [Charles Babbage]

Q2. Which among the following is not a security / privacy risk?
[A] Spam
[B] Virus
[C] Hacking
[D] Phishing

Correct Answer: A [Spam]
Notes:-Spam is any kind of unwanted, unsolicited digital communications. They are sent in bulk. The Spam today is becoming a serious threat.

Q3. Which among the following is not a payment card technology?
[A] Magnetic Stripe Card
[B] Smart Card
[C] Fleet Card
[D] All of These are Payment Card Technologies

Correct Answer: D [All of These are Payment Card Technologies]
Notes:- EMV (“Europay, Mastercard, and Visa” ) is a payment method based upon a technical standard. It is for smart payment cards and for payment terminals and automated teller machines which can accept them. EMV originally stood for “Europay, Mastercard, and Visa”, the three companies which created the standard. The Magnetic strip cards,smart cards and Fleet cards are the different technologies available.

Q4. Who among the following considered as the ‘father of artificial intelligence’?
[A] Charles Babbage
[B] Lee De Forest
[C] JP Eckert
[D] John McCarthy

Correct Answer: D [John McCarthy]

Q5. What is the full of form ALU?
A. Analyst Logic Unit
B. Algebraic Logic Unit
C. Arithmetic Logic Unit
D. None of the above

Correct Answer: C [Arithmetic Logic Unit]

Q6. Which was the World’s first Successful Electronic Computer?
[A] Electronic Numerical Integrator and Computer ENIAC
[B] PARAM
[c] CRAY-1
[D] Pascaline

Correct Answer: A [Electronic Numerical Integrator and Computer ENIAC]

Q7. Which was first virus detected on ARPANET, the forerunner of the internet in the early 1970s?
[A] Exe Flie
[B] Peeper Virus
[D] Trozen horse
[D] Creeper Virus

Correct Answer: D [Creeper Virus]

Q8. What is the data going into the computer called?
[A] Algorithm
[B] Input
[C] Output
[D] Calculations

Correct Answer: B [Input]

Q9. Which are the two of the most commonly used languages for CGI Common Gateway Interface scripts?
A. C++ and Perl
B. Java & C++
C. Java and C
D. Perl and Java

Correct Answer: A [C++ and Perl]

Q10. Which out of the following can be called as modifiers?
[A] Keys Num Lock, Backspace, and Tab
[B] Keys Alt, Shift, or Ctrl
[C] Keys, Page Up , Page Down, Print SC
[D] Keys Tab, caps lock , End

Correct Answer: B [Keys Alt, Shift, or Ctrl]

Computer General Knowledge pdf

Q11. What does the command prompt uses?
[A] GUI (Graphical User Interface).
[B]. CLI (Command Line Interface)
[C] Text User Interface TUI
[D] None of the above

Correct Answer: B [CLI (Command Line Interface)]

Q12. Which out of the following helps in quickly help you rename a file or folder?
[A] F8
[B] F0
[C] F2
[D] F9

Correct Answer: C [F2]

Q13. Which out the following is a scripting language?
[A] Java
[B] Lisp
[C] Python
[D] All of the Above

Correct Answer: D [All of the Above]

Q14. When was the First Modern Computer invented?
(A) 1949
(B) 1951
(C) 1946
(D) 1947

Correct Answer: C [1946]

Q15. Which of the following are part of the Logical Operations of the computer?
[A] Addition
[C] Subtraction
[C] Differentials
[D] Greater Than

Correct Answer: D [Greater Than]
Notes:- A Computer performs both arithmetic and logical operations. Examples of logical operations are greater than, less than, equal to , opposite etc.

Q16. What is the full form of CPU?
[A] Central Processing Unit
[B] Central Problem Unit
[C] Central Processing Union
(D) None of These

Correct Answer: A [Central Processing Unit]
Notes:- A CPU (central processing unit) of a computer is a piece of hardware that carries out the instructions of a computer program. CPU performs the basic arithmetical, logical, and input/output operations of a computer system

Q17. Which of the following is not a search engine?
[A] Google
[B] Yahoo
[C] Bing
[D] Wikipedia

Correct Answer: D [Wikipedia]

Q18. Which of the following is not an input unit?
[A] Mouse
[B] Keyboard
[C] Monitor
[D] Scanner

Correct Answer: C [Monitor]

Q19. 1 Kilobyte (KB) is equal to how many bytes?
(A) 1024 bytes
(B) 1024 megabytes
(C) 1024 gigabytes
(D) none of these

Correct Answer: A [1024 bytes]

Q20. 1 Megabyte (MB) is equal to how many bytes?
(A) 1024 KB
(B) 1024 MB
(C) 1024 GB
(D) 1024 TB

Correct Answer: A [1024 KB]
1
2
Previous articleAll Country Capital Currency and Language

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here